Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

Μπούκωμα: Ενα συχνό πρόβλημα

Τα παθολογικά προβλήματα και τα νοσήματα που υποκρύπτονται πίσω από το μπούκωμα είναι πολλά και περιλαμβάνουν τα μικρόβια, τους ιούς, τους μύκητες, την αλλεργία.

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008

Τροφική αλλεργία

Η ανεπιθύμητη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ορισμένων ατόμων σε κάποιο τρόφιμο (γάλα αγελάδας, αυγό, ψάρι, σιτηρά, ξηροί καρποί κ.α) και η βλάβη που προκαλεί η αντίδραση αυτή στο πεπτικό σύστημα, στο δέρμα ή στο αναπνευστικό ονομάζεται τροφική αλλεργία.

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2008

Αλήθειες και μύθοι για τις αλλεργίες τροφίμων

Η αλλεργία δεν είναι έμφυτη στον άνθρωπο αλλά επίκτητη. Δεν γεννιόμαστε δηλαδή έχοντας την ιδιότητα να αναπτύσσουμε αλλεργία σε κάποια ουσία.

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008

Οι αλλεργίες της άνοιξης

Στην αλλεργία παθολογικές καταστάσεις όπως το άσθμα, η ρινίτιδα, η κνίδωση, η αναφυλαξία, εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008

Εαρινή Επιπεφυκίτιδα

H άνοιξη, εποχή έξαρσης πολλών φαινομένων αλλεργίας και σημαντικών αλλεργιών των ματιών, δημιουργεί πρόβλημα σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και στη χώρα μας.

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005

Αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες

Με τις αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες ανιχνεύεται η παρουσία αντισωμάτων έναντι ουσιών που προκαλούν αλλεργίες (αλλεργιογόνων). Εάν μια δοκιμασία είναι θετική αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να έχετε ευαισθητοποιηθεί στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Ποικιλία αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών βοηθά τον ειδικό ιατρό (αλλεργιολόγο) στη διάγνωση των αλλεργιών σας σε συνδυασμό πάντα με το λεπτομερές ιστορικό και την κλινική εξέταση. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η θετική αλλεργική δερματική δοκιμασία από μόνη της δεν είναι διαγνωστική μιας αλλεργίας για αυτό και η εν λόγω εξέταση πρέπει να γίνεται από ειδικό αλλεργιολόγο που έχει τη σχετική γνώση και εμπειρία.