Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009

Ενδοκρινικά νοσήματα και οστεοπόρωση

Ενώ είναι πιθανότερο να εμφανισθεί οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση, δεν είναι σπάνια η προεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση ή η οστική απώλεια που συμβαίνει πριν την εμμηνόπαυση, και μπορεί να καταλήξει σε επώδυνα κατάγματα.

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2008

Η εμμηνόπαυση δεν έρχεται μόνη...

Ο όρος αυτός αναφέρεται στην τελευταία εμμηνορρυσία, δηλαδή την τελευταία φορα που θα έχετε περίοδο. Η φάση που προηγείται και ακολουθεί την εμμηνόπαυση αναφέρεται ως κλιμακτήριος.

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

Εμμηνόπαυση και οστεοπορωτικά κατάγματα

Πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν απώλεια οστικής μάζας, οπότε και αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων.

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2008

Περιοδοντίτιδα σε εγκυμοσύνη - εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές διαταραχές (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κ.ά.) δημιουργούν πολλές φορές επιπλοκές στα ούλα, οι οποίες εμφανίζονται ως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008

Καρδιά και εμμηνόπαυση

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας μετά την εμμηνόπαυση. Η προστατευτική δράση των οιστρογόνων χάνεται ενώ αυξάνεται και η χοληστερόλη. Η πρόληψη είναι η σημαντικότερη θεραπεία.

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007

Ανδρόπαυση

Με τον όρο Aνδρόπαυση η ιατρική κοινότητα θέλησε να εκφράσει την αντιστοιχία του συνδρόμου που στη γυναίκα είναι γνωστό σαν εμμηνόπαυση.

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2007

Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (ΠΕΣ) είναι από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση.

Τρίτη, 08 Αυγούστου 2006

5. Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της οστεοπόρωσης;

Τα οιστρογόνα ανακουφίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην διατήρηση της οστικής μάζας.

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005

Γυναίκα και εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική κατάσταση πού όλες οι γυναίκες περνούν καθώς μεγαλώνουν. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις αλλαγές που εμφανίζονται πριν και μετά τη διακοπή της περιόδου, που υποδηλώνει και το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας.

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2003

Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως που εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες εξαντλήσουν τα ωάριά τους και δεν εκκρίνουν πλέον τις ορμόνες που ενέχονται στον έμμηνο κύκλο.