Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Μπορεί να αποφευχθεί ένα δεύτερο έμφραγμα;

Η εμπειρία ενός εμφράγματος είναι πράγματι συγκλονιστική για τον άρρωστο. Η σωματική και η ψυχική ταλαιπωρία είναι πρωτόγνωρη γι’ αυτόν, κυρίως όταν ποτέ δεν είχε πρόβλημα με την καρδιά του.

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009

Υπάρχουν συμπτώματα πριν το έμφραγμα;

Ο κάθε άνθρωπος που συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που προέρχεται από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, είτε το έπαθε είτε φοβάται ότι θα το πάθει, με αγωνία ρωτά: ‘Ποια είναι τα συμπτώματα εκείνα που θα με προειδοποιήσουν ότι κινδυνεύω να πάθω ή να ξαναπάθω έμφραγμα;’

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Παροπλισμένοι μετά το έμφραγμα;

Η ανησυχία και η ανασφάλεια κάθε ανθρώπου ύστερα από ένα έμφραγμα είναι έκδηλη. Ο φόβος ενός νέου εμφράγματος είναι προφανής και τα ερωτήματα πολλά. Όμως βασικό ερώτημα παραμένει ο τρόπος ζωής μετά το έμφραγμα. Άραγε είναι προτιμότερη η συνταξιοδότηση;

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008

Πώς πρέπει να ζω μετά το έμφραγμα;

Δεν αρκεί το να αισθάνεται κάποιος καλά. Θα πρέπει και όλες οι καρδιολογικές εξετάσεις του να αποδείξουν ότι είναι καλά. Δηλαδή ότι δεν κινδυνεύει από αιφνίδιο θάνατο, ότι η καρδιά του σαν αντλία λειτουργεί φυσιολογικά ή τουλάχιστον οριακά φυσιολογικά.

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008

Το έμφραγμα και ο μύθος του

Για να αρχίσει να δημιουργείται έμφραγμα του μυοκαρδίου θα πρέπει να θρομβωθεί και να παραμείνει κλειστή μια στεφανιαία αρτηρία τουλάχιστον επί 20 έως 30 λεπτά. Ακολούθως, και εφόσον η στεφανιαία αρτηρία παραμείνει κλειστή, το έμφραγμα ολοκληρώνεται μέσα στις πρώτες 3 ώρες.

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008

'Εμφραγμα - εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η ισχαιμική καρδιακή νόσος και τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν μαζί μιάμιση φορά τους θανάτους που προκαλούν όλα τα είδη καρκίνων.Τα νοσήματα αυτά δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, όπως πιστεύονταν παλαιότερα.

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2004

Πρόληψη για την στεφανιαία νόσο ή ισχαιμική καρδιοπάθεια

Η στεφανιαία νόσος ή ισχαιμική καρδιοπάθεια, είναι μια συχνή και σοβαρή πάθηση της καρδιάς. Οφείλεται σε σκλήρυνση και στένωση των στεφανιαίων αγγείων, τα οποία διοχετεύουν αίμα στον καρδιακό μυ. Μπορεί να εκδηλωθεί είτε με τη μορφή της στηθάγχης, είτε με τη μορφή εμφράγματος.

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2003

Στηθάγχη

Συχνό κλινικό σύνδρομο, μία από τις κύριες εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου. Εκτός από την στηθάγχη, η Σ.Ν. μπορεί ακόμα να εκδηλωθεί σαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ή να είναι παρούσα χωρίς κλινικές εκδηλώσεις (σιωπηρή ισχαιμία).

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2000

Έχετε διαβήτη; Ρυθμίστε την υπέρταση

Ένας στους 10 αρρώστους, που εισάγεται στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, έχει σακχαρώδη διαβήτη.

Δευτέρα, 03 Μαΐου 1999

Προσοχή στα φάρμακα τώρα το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, ήδη έφτασε, μια εποχή που είναι ιδιαίτερα παρατεταμένη στη χώρα μας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν από το Μάιο και τελειώνουν τον Οκτώβριο. Υπάρχουν όμως ιδιαίτερα προβλήματα για τους καρδιοπαθείς αφού η μεγάλη ζέστη είναι το ίδιο βλαβερή όπως και το πολύ κρύο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συμπεριφορά των ασθενών που από το ιστορικό τους έχουν στηθάγχη, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας ή άλλες σπανιότερες καρδιακές παθήσεις.