Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Ποιος παράγοντας είναι περισσότερο επικίνδυνος για έμφραγμα

'Η αρτηρία μου θα κλείσει τελείως και θα πάθω έμφραγμα γιατί είναι βουλωμένη κατά 90%'. Έτσι συνήθως λένε όταν ρωτήσεις τους αρρώστους. Αυτό όμως είναι τελείως ανακριβές.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Πόσο βοηθά τη διάγνωση η Στεφανιογραφία

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η βλάβη που σκοτώνει ξεκινά μέσα από το τοίχωμα της αρτηρίας και μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και θανατηφόρο έμφραγμα προτού προκαλέσει σημαντική στένωση στον αυλό της στεφανιαίας αρτηρίας.

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Η βλάβη της καρδιάς στο έμφραγμα

Σήμερα οι προσπάθειες των ερευνητών καρδιολόγων επικεντρώνονται στο πώς φαρμακευτικά θα ενισχύσουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς της καρδιάς έτσι ώστε το έμφραγμα να γίνει μία ακίνδυνη και ανώδυνη αρρώστια.

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009

Καρδιοπάθεια: Ένα νέο προγνωστικό στοιχείο

Πριν από λίγες μέρες, το ‘British Medical Journal’, ένα από τα πλέον έγκυρα παγκοσμίως επιστημονικά περιοδικά δημοσίευσε μία μελέτη από τη Δανία, σύμφωνα με την οποία άνδρες ή γυναίκες που έχουν περίμετρο μηρού μετρημένη στη βάση του μικρότερη από 60 cm είναι επιρρεπείς να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009

Πόσο προειδοποιεί το έμφραγμα

Το έμφραγμα συμπεριφέρεται όπως ο σεισμός. Στο σεισμό μπορεί να υπάρξουν προσεισμοί, δηλαδή μικρής έντασης σεισμοί πριν από τον μεγάλο κύριο σεισμό. Μπορεί, όμως, και να μην υπάρξουν προσεισμοί και ξαφνικά να εκδηλωθεί ο κυρίως σεισμός.

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009

Η μεζούρα προλαμβάνει το έμφραγμα

Ποια είναι η σημασία της ενδοκοιλιακής παχυσαρκίας στην εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη;

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

'Εμφραγμα: Η μάχη συνεχίζεται, όμως ο αγώνας κρίθηκε

Η Ευρώπη πρωτοστατεί και η Αμερική ακολουθεί στη μάχη κατά του θανάτου όταν εκδηλώνεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009

Καρδιαγγειακά: Η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα

Πρώτη αιτία θανάτου των κατοίκων της Ελλάδας είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Δηλαδή το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η ρήξη του ανευρύσματος της αορτής. Ακολουθούν οι διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ ο βίαιος θάνατος από τροχαία συμβάματα βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Πώς αυτοπροστατεύεται η καρδιά από το έμφραγμα;

Είναι γνωστό ότι όταν κάποιος άνθρωπος πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Ένας περίπου στους 10 ανθρώπους που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου χάνει τη ζωή του, στα πρώτα λεπτά του εμφράγματος.

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Καρδιοπάθειες: Το παράδοξο φαινόμενο της Γαλλίας

Η μελέτη Framminham, μία από τις εγκυρότερες, αν όχι η εγκυρότερη μελέτη στον κόσμο, απέδειξε ότι εάν ο άνθρωπος θέλει να προφυλάξει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς του από αθηροσκλήρωση και κατά συνέπεια από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αιφνίδιο θάνατο θα πρέπει να ξεχάσει το κάπνισμα.