Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008

Ευθύνεται η παχυσαρκία για τον καρκίνο του μαστού;

Καθώς η επιστήμη ξεκλειδώνει ένα-ένα τα μυστικά του καρκίνου, ένας ‘συνήθης ύποπτος’ που ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας, φαίνεται ότι έχει συμμετοχή και στη δημιουργία καρκίνου του μαστού. Είναι η παχυσαρκία. Γιατί γίνεται αυτό;

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008

Κλείστε τον οχετό!

Πολλές μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα την βλαβερή επίδραση της στα παιδιά: επιθετική συμπεριφορά, παχυσαρκία, χαμηλή σχολική επίδοση, χρήση απαγορευμένων ουσιών, καπνού και οινοπνεύματος είναι μονάχα μερικές από τις συμπεριφορές και καταστάσεις που προάγει η τηλεόραση.

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

Παχυσαρκία: Υπάρχει λύση …

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένα στα 5 παιδιά ηλικίας από 12 μέχρι 17 ετών θεωρείται υπέρβαρο. Οι λόγοι της υπερβολικής αύξησης του βάρους είναι πολλοί και έντονα συνυφασμένοι με το σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Η καθιστική ζωή και η αυξημένη σε λίπος και θερμίδες διατροφή μας αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία.

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2008

Σιωπηλός ‘δολοφόνος’ η παχυσαρκία

Με τη ζωή τους θα πληρώσουν το τίμημα της παχυσαρκίας 35.000 Έλληνες την προσεχή πενταετία. Οι επιστήμονες θεωρούν το έντονα αυξημένο σωματικό βάρος ως τη μεγαλύτερη νέα απειλή για την παγκόσμια Υγεία.

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008

Παχυσαρκία: Συνέπειες και αντιμετώπιση

Σε μια εποχή που παράλληλα με την έκρηξη της παχυσαρκίας, αυξάνονται και τα κρούσματα της ψυχογενούς ανορεξίας (άρνηση λήψης τροφής από άτομα φυσιολογικού βάρους ή λιποβαρή) λόγω των αισθητικών προτύπων που προβάλλονται, είναι σημαντική η τοποθέτηση της ιατρικής επιστήμης σχετικά με το θέμα αυτό.

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2007

Φυσιολογικά εμπόδια στη διατήρηση της απώλειας βάρους

Η συσχέτιση μερικών μορφών παχυσαρκίας με γονιδιακές ανωμαλίες, η κληρονομικότητα της παχυσαρκίας και η δυσκολία στην αντιμετώπισή της όπως φαίνεται από το υψηλό ποσοστό επανάκτησης του βάρους μετά από δίαιτα που μπορεί να φθάσει και το 75% έως 95% καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ισχυρές μεταβολικές και περιβαλλοντικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους.

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2007

Η παχυσαρκία στην τρίτη ηλικία

Η παχυσαρκία γίνεται όλο και πιο συχνή στο προοδευτικά αυξανόμενο πληθυσμό της τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, η επίπτωση της παχυσαρκίας αυξάνει στις ηλικίες 60-69 και 70-79 και μόνο τα άτομα μετά τα 85 διατηρούν σχετικά σταθερό βάρος.

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2007

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες αλλά ενδέχεται να οφείλεται σε οργανική κόπωση ή εξάντληση του οργανισμού από υπερκόπωση, διαταραχές του ύπνου, παχυσαρκία, κακή διατροφή, διαταραχή του θυρεοειδούς, καρδιακή ανεπάρκεια.

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2007

Έναρξη πρόωρης εφηβείας προκαλεί η παιδική παχυσαρκία

Όσες ήταν υπέρβαρες στην ηλικία των 3 ετών και συνέχιζαν να παχαίνουν τα επόμενα τρία χρόνια είχαν πρόωρη εφηβεία στην ηλικία των 9 ετών.

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006

Η Ψυχολογία της Παχυσαρκίας

Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως τη νέα παγκόσμια επιδημία του 21ου αιώνα. Εξίσου αποθαρρυντικά είναι τα ερευνητικά δεδομένα και στον ελλαδικό χώρο: ένας στους τέσσερις έλληνες έχει περισσότερα κιλά απ’ όσα του/ της αναλογούν, και η αναλογία αυτή αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια.