Διατροφή

Φίλτρα άρθρων

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Περιττά κιλά: Μία 'εξίσωση' για...προχωρημένους!

Σήμερα ξέρουμε ότι, η παχυσαρκία, που προκαλείται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε, είναι μία 'νόσος', που οφείλεται σε ένα συνδυασμό ποικίλων παραγόντων.

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010

Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια την παχυσαρκία

Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό 'American Journal of Clinical Nutrition' υποδεικνύει ότι τα γονίδια για τον Δείκτη Μάζας Σώματος μπορεί να είναι υπεύθυνα για ποσοστό μικρότερο του 1% για την παχυσαρκία.

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Πώς επηρεάζει ο τρόπος μαγειρέματος τις θερμίδες

Ο τρόπος μαγειρέματος αποτελεί μία ουσιαστική παράμετρο στη σύγχρονη προσέγγιση του τεράστιου προβλήματος της παχυσαρκίας, καθώς μπορεί να επηρεάσει δραματικά το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009

Λευκό τσάι: 'όπλο' κατά της παχυσαρκίας

Η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια έχει κατ' επανάληψη επιβεβαιώσει τις υποθέσεις σχετικά με τις ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες του τσαγιού.

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Τη στιγμή που το ενδιαφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας είναι επικεντρωμένο στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στη μαγική στιγμή που θα ανακοινωθεί περίτρανα η ανακάλυψη του νέου φάρμακου που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας του δυτικού κόσμου, μια άλλη ‘παραμελημένη’ κρίση εντείνεται σιωπηλά και προβάλλει απειλητική όσο ποτέ άλλοτε.

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

Επικίνδυνα για παχυσαρκία τα fast food που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση

Το να ζει κανείς χωρίς αυτοκίνητο σε κοντική απόσταση από εστιατόρια γρήγορου φαγητού σχετίζεται με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Παιδική παχυσαρκία: Γιατί τα Ελληνόπουλα δεν ασκούνται

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Τα ‘διατροφικά λάθη’ σίγουρα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο.

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

FTO: Το γονίδιο της παχυσαρκίας

Το γονίδιο FTO, ή αλλιώς ‘γονίδιο της παχυσαρκίας’, όπως έχει ήδη ονομαστεί, αρχίζει να αποκαλύπτει νέες πτυχές στη γονιδιακή έκφραση της διατροφικής συμπεριφοράς και της παχυσαρκίας στα άτομα.

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Παιδική παχυσαρκία: ‘Απαγορευμένα’ τρόφιμα και τρόφιμα ως επιβράβευση

Ο ρόλος των γονέων στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι καθοριστικός, ειδικά στις μικρές ηλικίες, όπου αποτελούν το σημαντικότερο πρότυπο προς μίμηση και είναι σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη διαθεσιμότητα φαγητού.

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Η αξία του οικογενειακού τραπεζιού

Η παχυσαρκία είναι από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας για την παγκόσμια υγεία. Μελέτες και στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι είναι ένα φανόμενο που ξεκινάει από την παιδική κιόλας ηλικία, με ανησυχητικά επίπεδα τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια.