Διατροφή

Φίλτρα άρθρων

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Παιδική παχυσαρκία: Η σύγχρονη επιδημία

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι διεθνώς είναι παχύσαρκοι και ο αριθμός αυτός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008

Ο ρόλος της διαφήμισης στην παιδική παχυσαρκία

Μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παρακολουθούν διαφημίσεις τροφίμων είναι πιο πιθανό να επιλέξουν ή να ζητήσουν απ’ τους γονείς τους τα διαφημιζόμενα τρόφιμα σε σύγκριση με παιδιά που δεν τις παρακολουθούν, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Λίβερπουλ που δημοσιεύτηκε το 2007.

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008

Ποιος είναι ο στόχος μιας δίαιτας;

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παχυσαρκία ορίζεται ως 'η υπερβάλλουσα συσσώρευση λίπους στο σώμα σε βαθμό που επηρεάζεται αρνητικά η υγεία και η ευεξία του ατόμου'.

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Οι νέες εξελίξεις

Παρά το γεγονός πως η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος, η βιομηχανία φαρμάκων, όπως και πολλοί συμπολίτες μας, έχουν πειστεί εδώ και χρόνια πως η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί από ένα χάπι. Έτσι, στο πέρασμα του χρόνου έχουν εμφανιστεί διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία δρουν με διαφορετικό μηχανισμό το καθένα και περιέχουν διαφορετική δραστική ουσία.

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

Βραδινά γεύματα και παχυσαρκία

Υπάρχει άραγε κάποια αλήθεια στην ιδέα ότι όταν τρώμε βαριά, αργά το βράδυ, θα αυξάνουμε το βάρος μας; Οι επιστημονικές έρευνες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο κλινικό αποτέλεσμα που να συσχετίζει τα πλούσια βραδινά γεύματα με τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

Η καλή φόρμα, προστατεύει περισσότερο απ΄ ό,τι το σωστό βάρος

‘Καλύτερα να είσαι παχύς, αλλά σε φόρμα, παρά λεπτός και τεμπέλης’. Τη βασική αυτή θεωρία εξέφρασε ο Αμερικανός καθηγητής StevenBlair, μιλώντας στο 3ο Βαλκανικό Συνέδριο Παχυσαρκίας και το 8ο Μακεδονικό Συνέδριο Διαιτολογίας και Διατροφής .

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008

Βασικά ‘κλειδιά’ κατά της παχυσαρκίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, στις 24 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) προσφέρει ενημερωτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008

Τα οφέλη του οικογενειακού πρωινού

Το οικογενειακό πρωινό προάγει τη σωστή διατροφική συμπεριφορά και ίσως να συμβάλει και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008

Παχυσαρκία και τεστ δυσανεξίας

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ 'της μόδας' τα διάφορα τεστ δυσανεξίας σε τρόφιμα, τα οποία υποτίθεται ότι μπορούν να αναγνωρίσουν ποιες τροφές 'παχαίνουν' και πρέπει να αποφεύγονται, προκειμένου κάποιος να χάσει βάρος.

Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2008

Παχυσαρκία και εγκεφαλική γήρανση

Καθιστική ζωή και η κακή διατροφή, ενέχονται για την μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Η παχυσαρκία από μόνη της συντείνει σε γρηγορότερους ρυθμούς εγκεφαλικής γήρανσης.