Διατροφή

Φίλτρα άρθρων

Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008

Έτοιμο φαγητό και παχυσαρκία

Ενα κομμάτι παραγγελθείσης πίτσας έχει περίπου 500 θερμίδες, ενώ αν φτιάξουμε το ίδιο κομμάτι με δικά μας υλικά δεν θα ξεπεράσει τις 300 θερμίδες.

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008

Υπνος και μεταβολισμός

Μπορεί η έλλειψη ύπνου να οδηγήσει σε παχυσαρκία και εμφάνιση άλλων νοσημάτων;

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008

Μπορεί ο τρόπος μαγειρέματος να κάνει τη διαφορά στις θερμίδες;

Ο τρόπος μαγειρέματος αποτελεί μία ουσιαστική παράμετρο στην σύγχρονη προσέγγιση του τεράστιου προβλήματος της παχυσαρκίας, καθώς μπορεί να επηρεάσει δραματικά το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008

Φρουτοφαγία: είναι υγιεινή η παρατεταμένη χρήση της;

Τα τελευταία χρόνια που το φαινόμενο της παχυσαρκίας εξαπλώνεται με επιδημικές διαστάσεις, διάφορες διαιτητικές τεχνικές έχουν επιστρατευθεί για την αντιμετώπισή του.

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2008

Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά

Οι τραγικές διαστάσεις που έχει λάβει η παιδική παχυσαρκία στις μέρες μας, έχει υποχρεώσει ειδικούς και γονείς σε επαγρύπνηση. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μείωσης του βάρους και αύξησης της θρεπτικής αξίας του ημερήσιου διαιτολογίου παιδιών και εφήβων.

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και διατροφή

Υπολογίζεται ότι 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι ο άστατος κύκλος, η τριχοφυΐα, η ακμή, η ανδρικού τύπου παχυσαρκία, η δυσανεξία σε υδατάνθρακες και η δυσκολία στην απώλεια βάρους. Το ΣΠΩ θεωρείται η συχνότερη αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008

Ο ρόλος της διατροφής στη γυναικεία γονιμότητα

Η πείνα και ο υποσιτισμός είναι οι βασικότερες αιτίες ασθένειας και θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αντιθέτως, οι διαταραχές διατροφής (βουλιμία, ανορεξία κ.α.) και η παχυσαρκία είναι τα κυριότερα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανεπτυγμένες χώρες. Τα διατροφικά αυτά προβλήματα επηρεάζουν και τη γυναικεία γονιμότητα.

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008

Τι πρέπει να τρώτε μετά από βαριατρικές επεμβάσεις

Η παχυσαρκία αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο, που έχει και γενετική προδιάθεση και εξαρτάται από πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι ασθενείς που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος>40, όπου ΔΜΣ=βάρος/ύψος2) υποφέρουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, ενώ παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Παιδική παχυσαρκία και επιπτώσεις στην υγεία

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβληµα υγείας µε συνεχώς αυξανόµενη συχνότητα διεθνώς. Όσον αφορά στη χώρα μας, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά κράτη.

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008

Αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς, η λύση κατά του πάχους

Ένα από τα πιο δυσοίωνα στατιστικά δεδομένα στο χώρο της παχυσαρκίας, αφορά στο ποσοστό των ατόμων που επαναπροσλάβανε βάρος, μετά από την εφαρμογή ενός προγράμματος αδυνατίσματος. Το ποσοστό αγγίζει το 95%, ενώ συχνά το ποσό των κιλών που επαναπροσλαμβάνεται είναι και μεγαλύτερο από το απολεσθέν!