Διατροφή

Φίλτρα άρθρων

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Νευρική ανορεξία και βουλιμία: Αίτια και αντιμετώπιση

Νευρική ανορεξία και βουλιμία. Δύο σύγχρονες ασθένειες που μαστίζουν το νεαρό γυναικείο πληθυσμό. Τι τις προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται;

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012

Είμαστε προγραμματισμένοι να τρώμε στη λύπη;

Γιατί σε κάποιους αυξάνει η 'όρεξη' όταν δεν νιώθουν καλά, ενώ σε άλλους κόβεται; Πρόσφατη μελέτη ερευνά πώς ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο φαγητό όταν οι άνθρωποι με βουλιμία νιώθουν κάποιο αρνητικό συναίσθημα.

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011

Αδηφαγικά επεισόδια: Δεν είναι αποκλειστικό γυναικείο ‘προνόμιο’

Η νευρογενής ανορεξία και βουλιμία εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει για τα αδηφαγικά επεισόδια.

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009

6 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα κατά της δίαιτας

Για πολλούς, η διαδικασία της δίαιτας συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστα συναισθήματα όπως στέρηση, πείνα, περιορισμό, μειωμένη αυτοεκτίμηση σε περίπτωση αποτυχίας, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών όπως η βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία.

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

Nευρική Ορθορεξία: εμμονή με τις υγιεινές τροφές

Ενώ στις διαταραχές λήψης τροφής, όπως η βουλιμία και η ανορεξία, τα άτομα ανησυχούν περισσότερο για την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν, τα ορθορεκτικά άτομα έχουν μεγαλύτερη εμμονή με την ποιότητα του φαγητού.

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008

Ο ρόλος της διατροφής στη γυναικεία γονιμότητα

Η πείνα και ο υποσιτισμός είναι οι βασικότερες αιτίες ασθένειας και θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αντιθέτως, οι διαταραχές διατροφής (βουλιμία, ανορεξία κ.α.) και η παχυσαρκία είναι τα κυριότερα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανεπτυγμένες χώρες. Τα διατροφικά αυτά προβλήματα επηρεάζουν και τη γυναικεία γονιμότητα.