Επιστήμη & Ζωή

Φίλτρα άρθρων

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Η παιδική κακοποίηση οδηγεί σε προβλήματα υγείας στην ενήλικη ζωή

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να έχει φτωχή σωματική και ψυχολογική υγεία στην ενήλικο ζωή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Διεθνής Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων

Κατά τα τελευταία χρόνια, το θέμα της κακοποίησης και αμέλειας κατά της ευάλωτης ομάδας των ηλικιωμένων έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο σαν μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Η ταχεία γήρανση του πληθυσμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση του προβλήματος.

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

'Πάρε θέση' στην κακοποίηση ηλικιωμένων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων, η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ με το σύνθημα 'Πάρε Θέση!' και σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών 'Προαγωγή και Αγωγή Υγείας', της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διοργάνωσε σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας στην αναγνώριση και σωστή διαχείριση περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων.

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

15 Ιουνίου: παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης ηλικιωμένων

Η 15η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το παγκόσμιο κοινό, όσον αφορά στην κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012

Το ψυχικό τραύμα επηρεάζει αρνητικά την πνευματική ανάπτυξη

Το ψυχικό τραύμα όπως η παρακολούθηση σκηνών οικιακής βίας ή η κακοποίηση στα πρώτα χρόνια ζωής μπορεί ενδεχομένως να αναστείλει την πνευματική ανάπτυξη, αναφέρει νέα έρευνα.

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011

Η παιδική κακοποίηση αλλάζει τον εγκέφαλο

Τα θύματα της παιδικής κακοποίησης ορισμένες φορές εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς για την υπόλοιπη ζωή τους. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ενδεχομένως την αιτία.

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011

‘Ο Κανόνας του Εσώρουχου’: Πείτε ‘όχι’ στη σεξουαλική κακοποίηση

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ένα υλικό ευαισθητοποίησης με στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία συνδέεται με κατάθλιψη στην ενήλικο ζωή

Ενήλικες που υπέστησαν κακοποίηση ή εγκατάλειψη ως παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα.

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Η παιδική κακοποίηση συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε ενήλικες γυναίκες

Γυναίκες που υπήρξαν θύματα κακοποίησης στην παιδική ηλικία μπορεί ενδεχομένως να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη στην ενήλικο ζωή, υποδεικνύουν νέα ευρήματα.

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Τι πρέπει να γνωρίζουν παιδιά και ενήλικες για τη σεξουαλική κακοποίηση

Επισημάνσεις ειδικών, με αφορμή το τραγικό περιστατικό κακοποίησης και δολοφονίας 11χρονης σε χωριό της Αρκαδίας.