Επιστήμη & Ζωή

Φίλτρα άρθρων

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

12-18 Μαρτίου: Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος

Το γλαύκωμα αφορά μία ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Συνήθως οφείλεται στη σταδιακή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία όμως δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Σωτήρια για την όραση η έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος (World Glaucoma Association) με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου 2017), 76 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πάσχουν από γλαύκωμα έως το 2020.

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Δοκιμάζονται φακοί επαφής που θα απελευθερώνουν φάρμακο στα μάτια

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με χρήση ενός φαρμάκου για το γλαύκωμα και εξέτασε την απόδοση των φακών επαφής έναντι των παραδοσιακών σταγόνων καθημερινής χρήσης.

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Βρέθηκε το γονίδιο της κληρονομικής μορφής γλαυκώματος στα μωρά

Το γονίδιο που εντόπισαν οι ερευνητές λέγεται ΤΕΚ και συμμετέχει στην ανάπτυξη ενός αγγείου των ματιών που λέγεται κανάλι του Schlemm.

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016

Μάθετε για το γλαύκωμα και προστατεύστε την όραση σας πριν να είναι πολύ αργά

Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, ωστόσο είναι μια ασθένεια για την οποία το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει αρκετά.

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος

Nέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε νιτρικό άλας είχαν χαμηλότερα επίπεδα πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας.

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Εντοπίστηκαν 3 νέα γονίδια για το γλαύκωμα

Ανάλυση έδειξε ότι συγκεκριμένες ποικιλομορφίες στα γονίδια FOXC1, TXNRD2, και ATXN2 συνδέονται με το γλαύκωμα.

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015

Το 80% των περιπτώσεων απώλειας όρασης μπορεί να προληφθεί!

Υπολογίζεται ότι σήμερα 85 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης, εκ των οποίων 39 εκατομμύρια άτομα έχουν χάσει τελείως την όρασή τους. Στις χώρες του δυτικού κόσμου οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι το συχνότερο αίτιο τύφλωσης, ενώ σημαντικά αίτια παραμένουν o καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015

Υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος

Νέα έρευνα αναφέρει ότι χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου στο αίμα, καθώς και υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Πρωτοποριακή μέθοδος με τοποθέτηση μικροσκοπικής βαλβίδας αντιμετωπίζει το γλαύκωμα

Μια πρωτοποριακή επέμβαση με τοποθέτηση ειδικής μικροσκοπικής βαλβίδας μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το γλαύκωμα.