Επιστήμη & Ζωή

Φίλτρα άρθρων

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Καρκίνος πνεύμονα: Το pembrolizumab βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία

Αποτελέσματα μελέτης σε ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, των οποίων οι όγκοι επιδεικνύουν έκφραση του PD-L1 μεγαλύτερο ή ίσο του 1%.

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τον 1ο ανοσο-ογκολογικό παράγοντα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Η έγκριση δόθηκε με βάση τη μελέτη Checkmate -017, που κατέδειξε ότι το nivolumab σχεδόν διπλασίασε τη συνολική επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, στον ένα χρόνο έναντι της χημειοθεραπείας.

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015

Καρκίνος στο μαστό: Η χημειοθεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ασθενείς άνω των 80 ετών

Oι πιθανότητες επιβίωσης λόγω χημειοθεραπείας είναι σημαντικά χαμηλότερες σε γυναίκες άνω των 80 ετών που πάσχουν από καρκίνο στο μαστό, αναφέρει νέα έρευνα.

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015

Συνδυασμένη θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο προστάτη

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η χημειοθεραπεία στην έναρξη της ορμονικής θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να παρατείνει τη ζωή ανδρών με προχωρημένες μορφές της νόσου.

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015

Η συνδυασμένη θεραπεία ίσως είναι πιο αποτελεσματική ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών

Ο υψηλής διαφοροποίησης (high-grade) ορώδης καρκίνος των ωοθηκών συχνά ανταποκρίνεται καλά στην χημειοθεραπεία με καρβοπλατίνη, αλλά το γιατί επανέρχεται τόσο συχνά μετά τη θεραπεία είναι ένα ιατρικό μυστήριο.

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Η παρηγορητική χημειοθεραπεία επιδεινώνει την ποιότητα ζωής

Μελέτες δείχνουν αρνητικά αποτελέσματα μετά την χημειοθεραπεία στα τελευταία στάδια ζωής. Δεν επιβεβαιώνεται κάποια βελτίωση συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτήν.

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Το σχέδιο TRANSBIG για τον καρκίνο του μαστού

H γονιδιωματική ανάλυση της δοκιμής MINDACT βοηθά τους γιατρούς να αποφασίζουν για το αν μια ασθενής μπορεί να αποφύγει τη χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού.

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Νεφροβλάστωμα: Η χημειοθεραπεία χωρίς δοξορουβικίνη αποφεύγει την καρδιοτοξικότητα

Τα αποτελέσματα της θεραπείας κατά του όγκου Wilms (νεφροβλάστωμα), μια πρώιμη μορφή καρκίνου του νεφρού που οδηγεί χωρίς θεραπεία στο θάνατο, είναι πλέον τόσο καλά που σε μια διεθνή μελέτη η αγωγή με δοξορουβικίνη - ένα κυτταροστατικό καρδιοτοξικό - εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015

Καρκίνος ωοθηκών: Λιγότερη χημειοθεραπεία στις παχύσαρκες ασθενείς συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η χορήγηση χαμηλότερης δόσης χημειοθεραπείας ανά κιλό σωματικού βάρους σήμαινε χειρότερο αποτέλεσμα.

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Χημειοθεραπεία πριν την εγχείρηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο στις ωοθήκες

Η συρρίκνωση του όγκου πριν την εγχείρηση φαίνεται να αυξάνει την ποιότητα ζωής γυναικών με προχωρημένο καρκίνο στις ωοθήκες.